Als toonaangevende Europese logistieke dienstverlener is de GLS Group zich volledig bewust van haar verantwoordelijkheid tegenover het milieu.

Dit betekent haar klanten een logistieke dienst van optimale kwaliteit garanderen, rekening houdens met de impact op ons milieu.
De Groep streeft ook voor toekomstige generaties naar duurzaam economisch succes, dat samengaat met de bescherming van het milieu .

Milieunorm van de GLS-Groep
GLS Group ESG rapport 2024
GLS-medewerker levert met een elektrische fiets GLS-medewerker levert met een elektrische fiets

Climate Protect

Bij GLS geven we om ons effect op de wereld om ons heen. Elk pakket en de bijbehorende logistieke en transportprocessen hebben een impact op natuurlijke hulpbronnen en veroorzaken CO2-uitstoot. We willen onze missie om mensen over de hele wereld met elkaar in contact te brengen voortzetten en tegelijkertijd het milieu beschermen voor toekomstige generaties. Daarom staan klimaat- en milieubescherming centraal in onze duurzaamheidsactiviteiten.

Climate Protect - milieubescherming

Verantwoord handelen

Ons milieu beschermen is een fundamenteel principe bij GLS. Onze werknemers over heel Europa zetten deze visie dagelijks om in de praktijk. In 2022 lanceerde GLS haar milieustrategie Climate Protect om de verschillende activiteiten binnen de GLS Groep te coördineren en actief te promoten.

Doelstellingen van het initiatief :

  • Verantwoordelijk gebruik van grondstoffen: elektriciteit, water, gas, papier... (bv. door opleiding van werknemers en nauwgezette opvolging van het werkelijke verbruik van grondstoffen op onze verschillende sites)
  • Reductie van de uitstoot (bv. door het transportpark koolstofarmer te maken door de implementatie van nul- en lage-emissievoertuigen, de installatie van zonnepanelen, de implementatie van elektrische bedrijsauto's en het maximaliseren van het gebruik van groene stroom)
  • Optimalisering van de afvalrecyling en -verwerking (bv. door gedetailleerde afvalbeheerplannen en visualisatie in onze depots)

Alle Europese GLS-bedrijven hebben lokale milieumanagers. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de milieumaatregelen op groepsniveau en stellen de plannen op om de algemene groepsdoelen te bereiken:

  • Hernieuwbare elektriciteit: 80% tegen 2022 (Europese locaties beheerd door GLS)
  • Wagenpark:
    • 50% nulemissie/lage emissie tegen 2030
      GLS heeft de ambitie om tegen 2045 90% van zijn Scope 1-, 2- en 3-CO2e-uitstoot te verminderen en de resterende 10% restuitstoot te compenseren door te investeren in gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten. Er zal een pad worden ontwikkeld om deze vermindering te realiseren en om dit pad te baseren op klimaatwetenschap, heeft GLS toegezegd om in december 2023 doelstellingen te bepalen in lijn met het Science Based Target-initiatief.
    • 100% van de nieuwe voertuigen heeft een lage of nulemissie tegen 2035,
      Dit betekent dat voertuigen die rijden ofwel aanzienlijk minder uitstoten dan diesel- en benzinevoertuigen (bv. LPG-, CNG- of LNG-voertuigen), ofwel geen uitstoot veroorzaken (bv. elektrische of waterstofvoertuigen).
    • 100% tegen 2045
  • Bedrijfsauto's: 100% nulemissie tegen 2030

Milieumanagement : gecertificeerd overeenkomstig ISO 14001

Het milieumanagementsysteem van GLS vergemakkelijkt de implementering van de maatregelen in het kader van het Climate Protect-initiatief en de realisatie van de doelstellingen. In 2011 is het milieumanagementsysteem overeenkomstig de norm ISO 14001 voor het eerst gecertificeerd. Ondertussen hebben alle GLS-ondernemingen de certificering behaald. Je kunt het onze hier vinden.

Ecologische voetafdruk

GLS registreert en controleert regelmatig de vooruitgang op het vlak van milieubescherming. Sinds 2008/2009 voert GLS binnen de volledige groep een evaluatie van de ecologische voetafdruk uit, waarbij data over emissiewaarden, verbruik van materialen en afvalverwerking worden verzameld. In haar recente ESG-rapport publiceert GLS de cijfers over de ontwikkeling van haar emissies.

De GLS Corporate Carbon Footprint wordt gemaakt volgens het Green House Gas Protocol. Deze wordt elk jaar extern geverifieerd door gecertificeerde openbare accountants, voordat hij wordt gepubliceerd in het jaarlijkse ESG-rapport van de Groep.
De transportemissies worden berekend volgens de eisen van de Europese norm EN 16258 voor het berekenen en rapporteren van broeikasgasemissies van transport.